Net als klei

Poster KA-12 2019

Met een klap valt de kruik op de grond kapot in wel duizend stukjes. Het is even helemaal stil in de kerk, waarna het geroezemoes begint. “Door hun zonden was het volk Israël net als de kruik geworden. Gebroken, in wel duizend stukken.”

Zaterdagmorgen 18 mei mochten we zo’n 750 kinderen en hun leidinggevenden verwelkomen op het Kinderappel te Noordeloos. Op verschillende manieren stonden we stil bij het thema ‘Net als klei.’

We begonnen de ochtend met zingen en gebed. Ook lazen we uit de Bijbel over Jeremia die naar het huis van de pottenbakker moest gaan (Jeremia 18:1-6). Nadat we gelezen hadden over Jeremia vertelde jeugdwerkadviseur Jan Post over het volk Israël, dat ongehoorzaam was en niet naar de Heere God luisterde.

Toen kwamen twee kleihompen, Steengoed en Keigaaf naar voren. Zij kregen de opdracht om iets te tekenen en gebruik te maken van de liniaal. Keigaaf was eigenwijs en tekende maar snel iets. Steengoed was echter heel precies en ging aan de slag met de liniaal. Beiden moesten ze hetzelfde tekenen en wij moesten raden wat ze tekenden. De kinderen herkenden alleen de Eiffeltoren in de tekening van Keigaaf.

Na deze introductie gingen we het themalied (Jesaja 64:8) leren. Eerst zong Jan Post het lied voor en mochten wij mee neuriën. Vervolgens mochten we allemaal mee zingen. Dat ging eigenlijk meteen erg goed, dus werden er een aantal woorden weg gehaald. Al snel ging de hele liedtekst weg, omdat iedereen zo ontzettend goed mee zong.

Toen ging ds. S. Griffioen het Bijbelverhaal vertellen. Ook hij had het over Jeremia, die tegen de mensen in Israël moest vertellen over de slechte dingen die ze gedaan hadden. Ze waren als klei, maar waren niet zoals God hen bedoeld had. “De klei was niet goed, omdat er allemaal steentjes inzaten. Steentjes van de zonde. Dat herkennen we vast wel uit ons eigen leven. Ook wij hebben steentjes van zonden in ons. We liegen, zijn gemeen tegen andere kinderen of jaloers.”

“Zolang de klei niet opgedroogd is, kan het opnieuw gevormd worden. Maar als het hard is geworden, is er niets meer mee te beginnen. Jeremia moet een kruik kopen en deze stuk gooien.” Terwijl ds. Griffioen dit vertelde, liet hij ook een kruik kapot vallen. In duizend stukjes. “Door onze zonden zijn ook wij kapot, net als de kruik. Er is niets meer mee te beginnen.” Maar, de dominee vertelde ook dat in Japan soms vazen en kruiken expres kapot gegooid worden. “Vervolgens lijmen ze de scherven aan elkaar en vullen de barsten met goud. Zo wordt de kruik nog meer geld waard dan hij eerst was. Dat wil God ook met ons leven doen. De Heere Jezus, de Zaligmaker, is gekomen om ons weer heel te maken en Hij vult onze barsten met goud. Telkens weer opnieuw.”

Na het Bijbelverhaal is er een pottenbakker die ons laat zien hoe hij van een hompje klei een heel mooi werkstuk maakt. Thijs en Gideon mogen hem vragen stellen. De pottenbakker laat zien dat hij invloed heeft op hoe de klei eruit komt te zien. Ook laat hij zien hoe de kinderen makkelijk een kommetje of schaaltje kunnen maken van klei.

Dat doet hij met een reden, want de kinderen mogen zelf ook aan de slag met klei. In groepjes gaan ze buiten kommetjes, schaaltjes en andere werkstukken maken. Er worden prachtige dingen gemaakt! Na afloop moeten alle handen goed gewassen worden, voordat iedereen weer terug de kerk in gaat. Een vieze kerk zitten we natuurlijk niet op te wachten.

Met z’n allen zingen we nog een keer het themalied, dan sluiten we de morgen af met gebed en nemen afscheid van elkaar. De kinderen krijgen allemaal een kaartje mee naar huis waar het themalied opstaat, zo kunnen ze het nog heel vaak zingen.


Zie ook het verslag dat het Reformatorisch Dagblad maakte n.a.v. het Kinderappel -12.

Terugblik Kinderappel -12 -- 2019 Noordeloos

Terugblik Kinderappel -12 -- 2019 Urk

Opnamen Kinderappel -12 2019

|