EigenWijs - Vriendschap (JBGG)
Vriendschap is belangrijk in het leven van kinderen en jongeren. Je kunt nog zo'n lieve vader en moeder hebben, maar zonder vrienden ben je eenzaam. Kinderen krijgen via de kerk, de school of de buurt vriendjes en vriendinnetjes.
Dat is niet alleen fijn en gezellig, maar ook leerzaam. Je leert samen spelen, samen delen. Je leert samen beslissingen te nemen, trouw te zijn aan de ander, samen een fantasiewereld creëren. Bij het ouder worden, kunnen vriendschappen zich sterk verdiepen. Een goede vriend of vriendin, met wie je alles kunt delen, is heel veel waard.
EigenWijs - Seksualiteit (JBGG)
Liefde en seksualiteit is een gevoelig thema. Begrijpelijk. Er is niet alleen veel mis op dit gebied, er is ook terechte schroom. Seksualiteit is een tere gave van de Heere. Hij geeft het binnen de kaders van liefde en trouw, in de bedding van het huwelijk. De Bijbel laat geen ruimte voor een vrije seksuele moraal.
Tegelijkertijd heeft iedereen seksuele gevoelens, zeker in de groei naar de volwassenheid. En dat in een cultuur waarin seksualiteit verworden is tot een manier om eigen lusten te bevredigen. Dat levert spanning op.
Puberkatern over vriendschap (Aan de Hand)
Dikke lol hebben ze samen, je dochter en haar vriendinnen. En je zoon is ieder weekend op stap. Ieder moment dat ze zonder hun vrienden zijn, is er druk sms- of msn-verkeer. Vriendschap is cruciaal voor pubers. Maar je rol als ouder is nog niet uitgespeeld.
Elke familie heeft unieke pincode (Aan de Hand)
Familietherapeut Else-Marie van den Eerenbeemt schreef boeken, geeft lezingen en is docent en onderzoeker op het gebied van familiebetrekkingen. De meeste bekendheid verwierf ze met haar boek De Liefdesladder over de invloed van familie op iemands leven. Eén ding staat voor haar vast: 'Kinderen zijn altijd loyaal aan de ouders. Ouders zijn niet altijd loyaal aan hun kinderen en dat komt dan meestal omdat ze zelf als kind zijn vernederd.'
Loverboys - BewareOfLoverboys
Een loverboy is iemand die door middel van verleidingstechnieken, beloften, chantage en geweld meisjes probeert de prostitutie in te loodsen om daar zelf financieel gewin uit te halen. Een loverboy is een mensenhandelaar.
Prostitutie - BewareOfLoverboys
Sommigen vinden dat prostitutie alleen seks in ruil voor geld is. Anderen vinden dat het ook seks in ruil voor iets anders kan zijn. Seks in ruil voor aandacht, een nieuwe baan of kleren bijvoorbeeld. Je kunt je misschien wel voorstellen dat seks in ruil voor aandacht ervoor zorgt dat iemand ook makkelijker seks kan hebben in ruil voor spullen. En seks in ruil voor spullen zorgt ervoor dat je makkelijker seks voor geld kunt hebben.
Ervaringsverhalen - BewareOfLoverboys
Chantal was vijftien toen ze seksueel werd misbruikt door een bekende. Dit heeft tot nu toe nog invloed op de gevoelens van Chantal. 'Zoiets vergeet je nooit', zegt ze. Op een bepaald moment leert ze een jongen kennen en wordt ze verliefd op hem. 'Ik leerde een jongen kennen en was helemaal ondersteboven van hem; totaal, helemaal verliefd'...
...
Brigitte is een mooie meid en was ongeveer zes toen haar ouders gingen scheiden. Haar vader had een relatie met een andere vrouw en ging bij hen weg. Brigitte heeft haar vader erg gemist. Ze was helemaal teleurgesteld toen ook haar eerste vriendje vreemdging. Ze was toen zestien. Het kon haar vanaf die tijd allemaal niet meer zoveel schelen. Ze begon als stripteasedanseres te werken in een nachtclub 'tot ze Roald leerde kennen'...
|