Terugblik vorige keer

DSC02048

Doop en belijdenis horen bij elkaar – Terugblik Belijdenisconferentie 2018

“Ben je als je gedoopt bent verplicht om belijdenis te doen? Ik zou ja willen zeggen op die stelling”. Zo stelde ds. Breure op de belijdenisconferentie in Meerkerk. Ruim 30 jongeren brengen zaterdag 23 juni in Meerkerk door om na te denken over belijdenis doen.

’s Morgens verzamelen de jongeren zich in de hal van de kerk. Daar vindt onder het genot van koffie, thee of drinken een gezellige ontmoeting plaats tussen de deelnemers. Om kwart voor 10 is het tijd om te beginnen. In de opening staat een gedeelte uit Efeze 2 en Handelingen 8 centraal. Enerzijds de gave van het geloof en anderzijds de eenvoud bij de Moorman. Hij kreeg zicht op het werk van Christus. De vraag is: ‘Van wie verwacht jij het?’ Juist in een tijd van ‘zelf presteren’ is het belangrijk om zicht te krijgen op Christus en het leven verwachten van Hem alleen. Belijdenis doen is dan ook geen medaille ontvangen of een diploma, maar zien op Jezus en leven in Zijn afhankelijkheid.

Ds. D. Breure gaat tijdens de eerste lezing in op het deelthema: ‘Belijdenis doen van het christelijk geloof’. Als je gedoopt wordt, worden de beloften vanuit de Bijbel onderstreept in de doop. Je hoeft niet te twijfelen of God gewillig is om je zalig te maken. Hij heeft je al heel veel keren geroepen. Onbekeerd zijn is heel wat. Géén belijdenis doen is dat ook. Dan zeg je nee tegen God. In ons leven maken we keuzes en stippelen we dingen uit, mag God geestelijk ook vragen: ‘Welke kant ga je op?’ Na de lezing gaan de jongeren in groepen uiteen om met elkaar na te denken over dit eerste deel. Het is fijn om met leeftijdsgenoten hierover te spreken.

De morgen wordt afgesloten met een heerlijke Chinese maaltijd waarna we het middagdeel starten met het zingen van een aantal liederen. Daarna worden diverse stellingen bij het thema vurig verdedigd vanuit de voor- en tegenpartij in het Lagerhuisdebat.

Voordat we in het tweede deel verder gaan met Kand. J. van Vulpen is het eerst tijd voor een pauze.

Kand. van Vulpen start met een statement bij het tweede deelthema: ‘Ik geloof, maar kom mijn ongelovigheid te hulp’. “Belijdenis doen doe je niet alleen, dat heeft alles te maken met de Heere en je verhouding met Hem. Tevens doe je belijdenis in het midden van een gemeente die je van de Heere ontvangt”. In groepjes praten de jongeren door aan de hand van een aantal vragen en stellingen. Na het zingen van een lied vindt een interactiegesprek plaats tussen de groep en kand. van Vulpen. Met vragen over belijdenis en avondmaal en verschillende kerkelijke afkomst als je verkering hebt.

Daarna is het tijd om de conferentie af te ronden.

Zie ook het verslag dat het Reformatorisch Dagblad maakte n.a.v. de kruispuntconferentie belijdenis.

Kruispuntconferentie Belijdenis juni 2018

|