De les van een volleybaltoernooi

« Terug naar overzicht

De les van een volleybaltoernooi

Niet zo lang geleden werd er in Almere een volleybaltoernooi gehouden. Spelen voor het goede doel, ten bate van de landelijke LCJ actie. Jongeren uit het hele land hadden zich verenigd in teams. Sommigen van hen kwamen met hun wekelijkse volleybalervaring beslagen ten ijs. Ook als LCJ collega's vormden we een team. Ongehinderd door enige ervaring begaven we ons tussen de andere spelers op het veld en stortten ons in de strijd. Aan enthousiasme en energie ontbrak het ons niet, aan beleid en spelinzicht des te meer. Dankzij gebrek aan ook maar enige vorm van training belandden we op een treurige laatste plaats.

Paulus gebruikt in zijn brieven regelmatig beelden uit de sportwereld om te laten zien hoe belangrijk training, discipline en volharding in het geloofsleven zijn. Zomaar wat teksten op een rij: "Weet u niet dat zij die in de renbaan lopen, allen wel lopen, maar dat slechts één de prijs ontvangt? Loop dan zo dat u die verkrijgt. En iedereen die aan een wedstrijd deelneemt, beheerst zich in alles. Zij nu doen dat om een vergankelijke krans te ontvangen, maar wij om een onvergankelijke te ontvangen." (1 Kor. 9:24-25) "Welnu dan, laten ook wij [...] afleggen alle last en de zonde, die ons zo gemakkelijk verstrikt. En laten wij met volharding de wedloop lopen die voor ons ligt." (Hebr. 12:1) Blijkbaar wist Paulus dat leven met God niet vanzelf gaat. Voor alles is geloof en bekering noodzakelijk. Maar daarna is er ook geestelijke conditietraining nodig. Hij schrijft: "Oefen uzelf in de godsvrucht". (1 Tim. 4:7) Wat betekent dat nu concreet? Enerzijds alles loslaten wat het leven met God in de weg staat. Rennen met een pak op je rug gaat niet. De wedloop van het geloof lopen met handen vol zonden nog veel minder. Anderzijds betekent het: doen wat die godsvrucht bevordert. Misschien vind je bidden en Bijbellezen wel moeilijk of komt het maar lastig uit om goed te doen. Paulus spoort je aan om je keuzes dan niet te laten afhangen van ‘zin' maar een voorbeeld te nemen aan sporters en te letten op het doel: "Maar één ding doe ik: vergetend wat achter is, mij uitstrekkend naar wat voor is, jaag ik naar het doel: de prijs van de roeping van God, die van boven is, in Christus Jezus." (Fil. 3:14).

Weggaan bij een volleybaltoernooi zonder beker is jammer, maar overkomelijk. Dat geldt niet voor de geestelijke wedloop! Daarom aan jou de vraag, ren jij al mee?

Marieke de Vries
Senior Jeugdwerkadviseur

|