Geen straf zal te hoog zijn

« Terug naar overzicht

Geen straf zal te hoog zijn

Dat zei één van de inzittenden van de auto die werd aangereden door de ‘doodrijder’ op de A2. Die doodrijder reed met 237 kilometer over de snelweg, onder invloed van speed en cannabis, en ramde een auto. Drie kinderen in de auto raakten zwaargewond, één van hen blijft de rest van zijn leven gehandicapt. De vader overleefde het ongeluk niet.

Het nieuws over de doodrijder trekt veel aandacht. Waarschijnlijk omdat het zo’n diep aangrijpend verhaal is. Over destructief gedrag en de verschrikkelijke gevolgen daarvan. Bij zulk nieuws blijkt: we hebben allemaal gevoel voor #rechtvaardigheid. We denken: dit kan niet, dit is verschrikkelijk, hier moet zwaar gestraft worden.Maar daarmee komt ook een ander menselijk trekje aan het licht: We kijken vaak liever naar het kwaad in anderen dan naar het kwaad in onszelf. Misschien ook om onszelf wat beter te voelen?

Thomas a Kempis schrijft ergens: “Wees niet begerig naar nieuws (…) Wat gaat het jou aan? ‘Volg gij Mij’ (Joh. 21:22). Waarom let je erop dat die persoon zo doet, of zo spreekt? Jij bent toch niet verantwoordelijk voor die ander? Je zult alleen voor jezelf rekenschap moeten geven…”

Het kwaad zit niet alleen in die doodrijder. Het zit ook in jou en mij. En vroeg of laat komt het moment van de grote #ontmaskering. Dan komt alles aan het licht. Alle egoïsme, hebzucht, hoogmoed, eerzucht, overspel, diefstal, fraude, afpersing, mishandeling, misbruik, geweld, haat, leugens, moord, boze woorden, gedachten, noem maar op. Alles zal ontmaskerd worden. Als je nu niet vrijwillig tot het Licht komt, wordt je er dan toe gedwongen. Tegenover de Hemelse Rechter kun je niet beginnen over hoe slecht die ander is. Je moet alleen voor jezelf verantwoording afleggen.

Weet jij al wat je gaat zeggen? Of kun je beter alvast op zoek gaan naar een goede Advocaat?

|