Wie de jeugd heeft...

« Terug naar overzicht

Wie de jeugd heeft...

'Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst.' Een bekend Nederlands gezegde. Immers, wie investeert in de jeugd kan hier in de toekomst profijt van hebben. De overheid investeert in goed onderwijs om jongeren een plek te geven in de maatschappij. De jeugd van nu zal over enkele tientallen jaren de lasten moeten dragen van de gezondheidszorg. Ook de vergrijzing zal betaald moeten worden door de huidige generatie jongeren.

Jongeren zijn de bouwstenen van de maatschappij. Ze zijn de generatie die opgroeit en die het werk over neemt van hun ouders. Uiteindelijk zullen zij ook hun kinderen weer opvoeden en zo zal generatie na generatie elkaar afwisselen.

Jongeren zijn ook bouwstenen van de kerk. Als een gemeente langzaam maar zeker vergrijst zullen de kerkdeuren op een gegeven moment gesloten moeten worden vanwege gebrek aan belangstelling. Diepaangrijpend! Als jongeren zich niet meer thuis voelen bij de prediking of de gemeente, zullen ze ergens anders hun geestelijke voedsel gaan halen. Geven we positief leiding en weten jongeren ons te vinden en hebben we dan bij een open Bijbel iets te zeggen? Toch heeft juist de kerk vanwege dat Woord toekomst voor de jongeren. Weten we als predikanten, ambtsdragers en leidinggevenden hen te bereiken?

Het winterwerk staat weer voor de deur. Wellicht ziet u ertegen op om het jeugdwerk weer op te pakken. Ik hoop echter dat u sprankelt van energie! Het belangrijkste doel van het komende seizoen is de toerusting van kinderen, tieners en jongeren. Opdat zij in een levende, persoonlijke relatie met Jezus Christus zullen leven.

Belangrijk is daarom ook om de band met de kerk levendig te houden. De gemeente mag jongeren een warm welkom geven. Activiteiten waarbij ontmoeting centraal staat zijn belangrijk om de binding met de gemeente te ervaren. En natuurlijk zijn er dan ook leerzame activiteiten waarin het Woord opengaat. Met een persoonlijke spits naar het leven hier en nu. Van Bijbelstudies tot een preekbespreking. Het Woord moet opengaan in het jeugdwerk en daarin dan in de leefwereld van de jongeren. Als dit niet lukt is aansluiting moeilijk en schiet het jeugdwerk zijn doel voorbij.

Jongeren zijn ook bouwstenen en onderdeel van de gemeente van Christus. De Heere Jezus wil graag gediend worden door jonge kinderen en enthousiaste tieners die in vuur en vlam staan voor hun Heiland. De God van hun Doop zoekt niet hun laatste adem, maar hun hele leven. Moge ons werk door genade daaraan dienstbaar zijn. Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst van de kerk.

Arjan Woord

|