5 redenen om (geen) belijdenis te doen

« Terug naar het nieuwsoverzicht

5 redenen om (geen) belijdenis te doen

Waarom zou je eigenlijk belijdenis doen? Je hebt waarschijnlijk uitstekende redenen om het niet te doen. In de preken op zondag of in gesprekken met anderen wordt geprobeerd om die redenen te weerleggen of zelfs domweg te negeren. Maar dat wil je niet meer. Tijd dus om ze onder ogen te zien.

Je hebt een heleboel redenen om geen belijdenis te doen, maar we zetten de beste vijf even op een rij:

1. Omdat je dan niets meer mag
Je hebt veel vrienden waar je wekelijks mee uit gaat. Je kijkt films, luistert popmuziek. Als je belijdenis doet, zal je dat wellicht allemaal moeten opgeven. Daar heb je toch zeker niet zoveel zin in?!

2. Omdat je geen klik hebt met de mensen uit je gemeente
De mensen uit je gemeente begrijpen jou niet en andersom. Aan sommige mensen heb je zelfs een hekel omdat ze in jouw ogen schijnheilig zijn. Ook heb je veel ruzie en onenigheid in de kerk gezien, waardoor je vertrouwen in de gemeente weg is. Daarnaast zit je nu op kamers en geniet je van het student zijn. Je gaat overal naar de kerk en een enkele keer kom je nog in je ‘thuisgemeente’. Je wilt daar geen belijdenis doen, maar je hebt ook nog geen vaste gemeente gevonden waar je dat wel wilt doen.

3. Omdat je klaar ben met al die christelijke clichés
Je zit al je hele leven in dezelfde kerk, maar al die christelijke clichés die je wekelijks te horen krijgt, komen onderhand je neus uit. Iedere preek is hetzelfde (ellende, verlossing en dankbaarheid). Je kunt van te voren al voorspellen wat er verteld gaat worden en al die tale Kanaäns-uitspraken ben je ook meer dan zat. Kortom, je irriteert je aan de gewoontes uit de kerkelijke wereld waarin je bent opgegroeid.

4. Omdat God al die ellende toestaat
Je weet niet of je God wel kunt vertrouwen omdat er zoveel ellende is in de wereld. Waarom staat God toe dat mensen elkaar vermoorden en misbruiken? Waarom deed Hij niets toen mijn moeder kanker kreeg? Waarom draag ik deze handicap of ziekte met me mee? Allemaal vragen waar je geen antwoord op krijgt.

5. Omdat je niet zeker weet wat je gelooft en je heel veel vragen hebt over God
Je weet niet of de Bijbel of je ‘eigen’ geloof wel waar is. Is het niet arrogant om te beweren dat je als christenen de waarheid in pacht hebt? Waarom merk ik nooit iets van God? Ben ik wel een kind van God? Allemaal vragen die al tijden in je hoofd zitten. Maar je vindt dat je geen twijfels mag hebben als je belijdenis doet. Dan moet je voor de rest van je leven 100% vertrouwen op God.

Waarom toch belijdenis doen?
Bovenstaande redenen kunnen stuk voor stuk blokkades voor jou vormen om belijdenis te doen. Het is belangrijk dat je deze vragen stelt. Het is ook niet goed om overhaast belijdenis te doen, als je nog veel twijfels en wantrouwen hebt richting de kerk en het geloof. Sommige vragen vormen haast een studie op zich en kunnen we niet in één blog beantwoorden. We zouden je zeker aanraden om een gesprek aan te gaan met iemand binnen je gemeente, bijvoorbeeld de dominee en/of jeugdouderling, of een andere christen die je begrijpt en die je kan helpen om samen met jou op zoek te gaan naar antwoorden. Dat neemt niet weg dat het wel belangrijk is om belijdenis te doen en wel hierom:

1. Omdat God recht op je heeft
Misschien weer een cliché waar je niet blij van wordt, maar God is wel de Schepper van je leven. Uiteindelijk heb je alles (geld, gezondheid, intelligentie) van God gekregen en geef je het ook weer in Zijn handen terug. Het is een illusie om te denken dat het leven maakbaar is. Zoals in psalm 103 staat ben je net zo kwetsbaar als een bloem. Je bent hier maar even. En dus is het nodig om God te zoeken. Belijd Hem als Heere en laat Hem door genade de Leidsman zijn over je leven!

2. Omdat Gods Woord ertoe oproept
Misschien leven er heel veel twijfels in je hart en we willen die ook niet gemakkelijk weg wuiven. Maar de Bijbel is wel heel duidelijk. God wil dat je Hem belijdt als Redder en Zaligmaker. Blijf dan ook niet zien op je eigen tekortkomingen, zwakten of twijfels. En verwacht niet dat je zondeloos door het leven zult gaan na het doen van belijdenis. Je kunt jezelf niet redden, het is God die dat door Zijn Zoon Jezus Christus doet.

3. Omdat de gemeente je nodig heeft
Ja, misschien kan je niet zo goed met iedereen door een deur en denk je dat je predikant een beetje voorspelbaar en saai is. Maar is dat echt een reden om geen belijdenis te doen? Heeft je gemeente jou als jongere juist niet nodig om wel het goede voorbeeld te laten geven? Wat zou het mooi zijn als er door jouw houding verandering op kan treden, waardoor andere (jonge) mensen vriendelijker, geduldiger en verdraagzamer worden.

4. Omdat er nooit een punt komt waarop je het leven kunt overzien
Het kan prima kloppen dat je nu in een turbulente periode van je leven zit waardoor je niet weet hoe de aankomende jaren eruit gaan zien. Maar moet dat dan ook? Het leven is nooit voorspelbaar, dus waarom zou je zover vooruit willen kijken? Je kunt ook belijdenis doen in de gemeente waar je nu zit en vervolgens kijken welke weg God verder met je zal gaan.

5. De belangrijkste reden: Omdat Gods belofte vraagt om een reactie
Toen je nog maar een klein kind was, heeft God aan jou in de Heilige Doop de belofte uitgesproken dat Hij je Vader wilt zijn. Hij wil jouw zonden vergeven om Jezus wil en in je wonen met Zijn Heilige Geest. Deze belofte vraagt om een reactie. Negeer je dit alsof het niet gebeurd is, schuif je het af op je ouders (‘zij hebben me laten dopen, ik niet’) of geef je hierop je jawoord? Wat je ook doet, Gods belofte vraagt om een reactie: geef je je over of wil je de controle over je eigen leven houden?

Graag zouden we hier met jou over in gesprek gaan tijdens onze Kruispuntpuntconferentie Belijdenis op D.V. zaterdag 3 september. Op deze conferentie mag je komen met de vragen die jou bezighouden rond geloven en het doen van belijdenis. Juist als je niet weet of je wel belijdenis wilt doen, ben je van harte welkom! Meer informatie over het programma vind je op www.lcj.nl/kpcbelijdenis.

|

Ander actueel nieuws