Daniël, profeet in moeilijke tijden (terugblik BSC+16)

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Daniël, profeet in moeilijke tijden (terugblik BSC+16)

Vrijdagavond 10 februari 18:45 uur: buiten is het donker en koud, binnen in het Koos Vorrinkhuis is het warm en branden er kaarsjes. De eerste jonge mensen komen binnen druppelen. Na een bak koffie en een eerste gesprekje gaan we beginnen en opent Kees van Vianen de conferentie. We beginnen met een kennismakingsspel aan de hand van emoticons. Al snel ontstaan er leuke gesprekken. Een mooie aanzet om elkaar beter te leren kennen tijdens de conferentie!

Ds. Versluis behandeld vervolgens Daniel 1 met ons en tekent de hoofdlijnen van het Bijbelboek Daniel. De eerste zes hoofdstukken zijn erg bekend met de geschiedenissen over Daniel en zijn vrienden, zoals de vrienden in de oven en Daniel in de leeuwenkuil. Het tweede gedeelte is veel onbekender en gaat over visioenen die Daniel heeft gezien. Het is belangrijk om te zien dat God Zich aan Zijn verbond houd. De oordelen en vervloekingen die aan het verbond gekoppeld zijn, zijn inderdaad uitgekomen, met als gevolg dat de Israëlieten in ballingschap moeten leven. Toch is het verbond ook een pleitgrond. God wil opnieuw genadig zijn voor Zijn volk. Na de lezing bespreken we in gespreksgroepjes wat we gehoord hebben. De avond wordt afgesloten, waarna het tot in de late uren gezellig is.

Hoewel verschillende deelnemers met kleine oogjes rondlopen op de zaterdagmorgen, lukt het iedereen toch bij de les te blijven tijdens het indrukwekkende verhaal van Richard Groenenboom van Stichting de Ondergrondse Kerk (SDOK) over het gehoorzamen van God en het getuigen van Hem. Dat is heel duidelijk zichtbaar in het leven van bijvoorbeeld Habila uit Nigeria. Hem lukt het liefde te hebben voor zijn vijanden die hem wilde doden. Hij kan dat omdat Christus leeft in hem. Getuigen hoeft geen kramp te zijn. Het hoeft geen moeten te zijn. Laat vooral in wat je doet zien dat je Jezus volgt.

Na een uitmuntende maaltijd is de zaterdagmiddag vrij. Tijd om even te ontspannen en alle indrukken te laten bezinken. ’s Avonds komt ds. Post vertellen over Daniel en het gebed. Aan de hand van drie beelden, drie 'foto’s' laat ds. Post wat zien over het gebedsleven van Daniel. Bidden is als zwemmen over een brede rivier waarin een sterke stroming staat. Je moet blijven zwemmen om de overkant te bereiken. Als je stopt met zwemmen zink je naar de diepte en bereik je de overkant niet. Ieder gespreksgroepje krijgt een onderwerp (bijvoorbeeld over gebedsverhoring en gebedshouding) en moet dat verder uitwerken aan de hand van Bijbelteksten om dat vervolgens te presenteren aan de rest van de groep. Het zijn mooie presentaties, waarmee we elkaar kunnen vertellen wat er besproken is in de groepjes. De zaterdagavond sluiten we af met een veiling voor het goede doel onder leiding van veilingmeester Kees.

Zondag worden we wakker en ligt het Koos Vorrinkhuis in een prachtige witte wereld. Al snel vliegen de sneeuwballen door de lucht en in de tuin van het huis staat een twee meter hoge sneeuwpop. We gaan naar Naarden toe om een kerkdienst te bezoeken waarin ds. Bos voorgaat. Het gaat over de droom van Nebukadnezar van het beeld dat verschillende koninkrijken voorstelt. Uiteindelijk wordt het beeld vernietigd door een grote steen. God toont Zijn macht en Zijn Koninkrijk zal heel de aarde vervullen.

In de middag zingen we in het prachtige kerkje van Lage Vuursche, waarna we naar Utrecht-West gaan voor een tweede dienst. Ds. Hoogeboom preekt over Daniel 12. Dit hoofdstuk is niet eenvoudig uit te leggen. Duidelijk is dat het over dingen gaat die al vervult zijn, maar dat er ook nog onderdelen van de profetieën zijn die nog in vervulling moeten gaan. Ons gewone dagelijkse leven komt in heel ander perspectief te staan als je leest en hoort over de geestelijke strijd die in de hemel gevoerd wordt. Tegelijk moet Daniel na het visioen gewoon weer aan het werk. Maar hij is getroost door de wetenschap dat de overwinning aan God is. En wij weten inmiddels dat de overwinning ook daadwerkelijk behaald is door Christus op Golgotha!

Foto's BSC +16 - februari 2017

Opnamen BSC +16 - februari 2017

|

Ander actueel nieuws