Heere Jezus, word wakker!

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Heere Jezus, word wakker!

Het Reformatorisch Dagblad kwam laatst met opmerkelijk nieuws: Refo-jongeren praten gemiddeld veel minder met hun ouders over hun mediagedrag dan hun seculiere leeftijdsgenoten. Ook krijgen ze minder regels opgelegd vanuit huis. Als het om het mediagebruik gaat, verschillen refo-jongeren nauwelijks van hun seculiere leeftijdsgenoten.

Dat blijkt uit een woensdag gepubliceerd onderzoek naar reformatorische jongeren en hun mediagedrag. Het rapport werd in opdracht van internetprovider Kliksafe opgesteld. Onderzoeker Jeroen van der Laan: “Je realiseert je dat christelijke jongeren geen haar beter zijn dan niet-christelijke jongeren. Dat hoor je elke zondag, maar als het zwart-op wit-staat, schrik je toch altijd weer.”

De oplossing? Hardere regels? Voorlichting en toerusting aan ouders en jongeren? Dat laatste is zeker nodig en het LCJ komt graag langs om hierin mee te denken (zie ons aanbod op http://www.lcj.nl/diensten/opvoeden).

Tegelijk moet je je afvragen: Is dat ‘mediaprobleem’ niet maar een stukje van een veel groter en veelomvattender probleem? Diederik van Dijk schreef er vorige zomer rake, haast profetische woorden over in zijn RD-column ‘Hozen en roeien’: “Het loopt ons uit de hand. Onze jongeren, ons Schriftverstaan, de biddeloosheid, de grauwheid, lauwheid en flauwheid van talloze christelijke organisaties. (…) De oplossing voor geestelijke misère ligt nooit in het opstropen van de mouwen of het ontplooien van nieuwe initiatieven. Dat proberen we al zo lang. Ons christelijke bootje gaat steeds schever hangen, terwijl de storm aan kracht wint. En wij blijven maar roeien en hozen.” (Bron: https://www.rd.nl/opinie/column-hozen-en-roeien-1.1423675)

Volgens Van Dijk is er maar één ding nodig: De Heere Jezus moet ‘wakker worden’ en ‘opstaan’ (Markus 4). “Want zodra Hij gaat staan, gaan de golven liggen. Direct, nadat Hij slechts één woord heeft gesproken. Hoelang moet het nog duren voordat wij stoppen met roeien en hozen? Wanneer gaan we echt schreeuwen vanuit een onpeilbare nood: ‘Jezus, word wakker, red ons, want wij vergaan’?”

|

Ander actueel nieuws