Het christelijk geloof kan ons niet redden (blog)

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Het christelijk geloof kan ons niet redden (blog)

Valt het jou ook weleens op? Als christenen in de media aan het woord komen, gaat het vaak maar weinig over Jezus. Waar het wel over gaat? Nou, bijvoorbeeld over ‘Bijbelse normen en waarden’, ‘secularisatie’, ‘christelijke politiek’, ‘evangelisatie’ of het ‘christelijk geloof’ in z’n algemeenheid. Allemaal thema’s die wel min of meer belangrijk zijn, maar toch niet de kern raken: de Heere Jezus Zelf!

Oud-programmamaker Dick Baarsen schrijft op zijn website: “Iemand vertelde enthousiast dat hij in een populair programma van RTL had kunnen getuigen van Jezus. Toen we de uitzending zagen, bleek dat hij de naam van Jezus niet één keer had genoemd. Hij had alleen gesproken over ‘het Evangelie’, ‘de kerk’, ‘het geloof’ en ‘de Bijbel’. Eigenlijk tot zijn eigen teleurstelling…”

In de kerk is dat gevaar er ook: dat het vooral gaat over ‘het geloof’ (alsof dat geloof van ons zoveel voorstelt). Of het gaat steeds over de kenmerken van dat geloof, de weg ernaartoe en hoe je vooral niet moet geloven.

Toch lijkt het of er in de Bijbel iets anders centraal staat. Of beter gezegd: iemand anders. Neem het boek Handelingen, over de eerste christenen. Dat is geen boek over ‘het christelijk geloof’. Nee het gaat over zondaren die een ontmoeting hebben met de gekruisigde en opgestane Christus. Paulus viel er letterlijk door van zijn paard, overweldigd door Jezus’ majesteit en liefde. Getuigen van ChristusOok lees je in Handelingen over mensen die vol blijdschap getuigen van Christus. Waarom doen ze dat? Niet omdat een of andere wijsneus ze heeft gezegd dat ze moeten gaan ‘evangeliseren’. Nee, ze hebben een ontmoeting gehad met de Opgestane Christus. Ze hebben leven en redding gevonden in Hem. Daar zijn ze zo vol van dat ze overlopen, ze kunnen niet anders dan van Hem getuigen!

“Ik heb niet voorgenomen iets te weten onder u, dan Jezus Christus, en Dien gekruisigd”, schrijft Paulus (1 Korinthiërs 2:2). Het gaat hem niet om het ‘christelijk geloof’, een ‘christelijke levensstijl’ of ‘Bijbelse normen en waarden’. Die dingen zijn in zichzelf dor en levenloos. Leven en redding kun je alleen vinden in een Persoon: Jezus Christus.

|

Ander actueel nieuws