Opvoeden is kennen en erkennen

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Opvoeden is kennen en erkennen

Opvoeden leer je uit de praktijk. Niet uit boekjes. Toch kan concreet advies rondom opvoedingsproblemen wel een hoop verlichting geven. Opvoedingsliteratuur is niet normgevend. Die dient als motor om het bewustwordingsproces op gang te brengen, aldus orthopedagoog en EH-directeur drs. Els van Dijk.

Opvoeden begint, volgens Van Dijk, bij het kennen van jezelf. "Je moet weten wat er onder de waterspiegel zit; wat je drijft en motiveert. Je moet je eigen hart kennen, voordat je het verbindt aan dat van je kind. Wie niet bij zijn eigen hart kan komen, kan ook niet bij dat van zijn kinderen komen.

Volgens Van Dijk is het opbouwen van een echte relatie met je kinderen de basis van iedere opvoeding: "Kinderen zijn als eerste gaven die God op je weg plaatst. Als ouder heb je de verantwoordelijkheid om deze geschenken als kostbare schatten op te voeden tot Zijn eer en glorie. Een relatie opbouwen met je kinderen betekent dan ook hard werken, net als in een huwelijk. Een relatie bouwt zichzelf niet op, maar moet actief opgebouwd en onderhouden worden. Persoonlijke warmte en aandacht is in het contact met je kinderen van levensbelang.

Opvoeden betekent dat een kind leert vanuit zijn eigen verantwoordelijkheid te handelen. Het gaat erom het verlangen op te wekken bij kinderen en jonge mensen om grenzen te respecteren. Opvoeden is geen emmer vullen, maar een vuur ontsteken. Verlangen moet de richting aangeven, niet de dwang of de plicht. Opvoeden is een proces, een ontwikkeling, waarbinnen je heel veel kunt leren.

Dit artikel is een verkorte weergave van het RD-artikel in de bijlage 'Gezin' van 7 juni 2012. Met dank aan Anne-Mette Vergunst.

|

Ander actueel nieuws