Stilstaand water gaat stinken

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Stilstaand water gaat stinken

Weet je wat levensgevaarlijk is in deze coronacrisis? Ja, recht in iemands gezicht hoesten of proesten. Moet je niet doen. Maar weet je wat nog meer gevaarlijk is? De hele dag stilzitten. Allerlei wetenschappers waarschuwen daar nu voor. Zoals Erik Scherder, hoogleraar neuropsychologie. Hij zegt: "Als je matig intensief beweegt, stijgt het aantal T-cellen en NK-cellen, oftewel natural killers, in je lichaam. Dat zijn de cellen die virussen aanpakken. Je hoeft niet buiten je grenzen te gaan, maar kom uit die stoel. Ga de trap een paar keer extra op en af, maak een wandeling."

Op een of andere manier moeten we fit zien te blijven. Lichamelijk en geestelijk. En die twee staan natuurlijk niet los van elkaar. Als je lang stilzit, kunnen donkere gedachten gaan samenklonteren. Maar als je even een ommetje maakt in de lentezon, kan er ineens weer hoop door je hoofd gaan waaien.

Trouwens, waarom zou er in de Bijbel zo veel gewandeld worden? In dat boek vind je maar weinig stilzitters. Henoch zat niet de hele dag binnen, Hij wandelde met God. Abram werd geroepen om zijn land te verlaten. Het volk Israël werd door Mozes weggeleid uit slavernij in Egypte. Jezus riep Petrus, Johannes en de rest om achter Hem aan te gaan. De Emmaüsgangers ontmoetten de opgestane Christus... tijdens het wandelen. Paulus reisde na een ontmoeting met de verrezen Christus stad en land door om over Hem te vertellen.

Stilstaand water gaat stinken. Maar Jezus brengt beweging, Leven! Hij roept je op om pelgrim te worden, reiziger. Want je bent hier maar even. De oorlogen en crisissen hier zijn verschrikkelijk, maar tijdelijk. Er is een ander land aan de horizon. Vanuit duizenden landen is een stoet van pelgrims onderweg. Achter Jezus aan. Blijf je zitten, dodelijk! Of loop je mee?

|

Ander actueel nieuws