Veilig kinder- en jeugdwerk

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Veilig kinder- en jeugdwerk

De christelijke gemeente zou bij uitstek de plaats moeten zijn van veiligheid en liefdevolle betrokkenheid op elkaar. In de praktijk blijkt echter dat dit niet altijd het geval is. Misbruik gaat de deur van de kerk niet voorbij. Preventie is in elke gemeente nodig. De impact en schade is te groot om te wachten met een bezinning over dit thema totdat er een voorval bekend is.

Het LCJ team heeft een training gevolgd van Het Meldpunt misbruik in kerkelijke relaties. Dit meldpunt heeft in samenwerking met anderen een map met de naam 'Veilig Jeugdwerk' ontwikkelt en uitgegeven. Deze map bevat een stappenplan om plaatselijk met het thema aan de slag te gaan. In de webshop van het LCJ is deze map te bestellen.

De CGK Sliedrecht Bethel heeft recent een gedragscode voor alle leidinggevenden, mentoren en catecheten opgesteld. Het LCJ werd uitgenodigd om deze doelgroepen toe te rusten rond dit thema en de gedragscode toe te lichten. We kijken terug op mooie avonden. Er is zowel een avond belegd voor alle gemeenteleden die werken met de kinderen als voor alle gemeenteleden die werken met jongeren. Op een interactieve wijze hebben we de gedragscode toegepast op praktijksituaties.

Denk bijvoorbeeld bij het leidinggeven aan de crèche, kinderclub of zondagsschool eens aan situaties van verdrietige kinderen die troost nodig hebben; waar ligt voor jou als leidinggevende de grens? Of neem eens de jongere in gedachten die in een jolige bui jou als leidinggevende om de hals vliegt met een vriendschappelijke 'hug'? In welke situaties is het verstandig om alert te zijn?

Veiligheid en liefdevolle betrokkenheid horen samen op te gaan in het kinder- en jeugdwerk. Op deze wijze is er gewerkt aan gezamenlijke bewustwording. Is er in uw of jullie gemeente al aandacht voor deze thematiek? Het LCJ wil graag begeleiden in dit bewustwordingsproces. Neem contact op met het LCJ (wkok@lcj.nl) om de mogelijkheden eens te bespreken.

 

|

Ander actueel nieuws