Wakker worden uit je 'La La Land-droom'

« Terug naar het nieuwsoverzicht

Wakker worden uit je 'La La Land-droom'

Heb jij genoeg aan eten, drinken, werken en slapen? Waarschijnlijk wil je ook wel wat meer. Een mooie carrière, een romance, een Grote Liefde? Iets dat het kale hier en nu overstijgt?

In Hollywood voelen ze dat haarscherp aan: de mens leeft niet van brood alleen (Mattheüs 4:4). We snakken naar meer. Een ‘groot verhaal’ dat ons dagelijkse leventje in een ander licht zet, dat het glans geeft. Romantische films laten je dromen van een Grote Liefde die alles verandert; die een stukje hemel op aarde brengt.

Neem ‘La La Land’, een film uit 2016 die nu al de status heeft van ‘Hollywood-klassieker’. De beginscene draagt al een belofte in zich: er is meer dan wat je ziet, alles kan ineens veranderen. Je ziet een file op een zomerdag. Niks bijzonders. Maar dan begint een vrouw te zingen. Ze stapt uit haar auto, en andere mensen doen dat ook. Binnen no-time is die asfaltweg veranderd in een dansvloer vol swingende, zingende en dansende mensen. Wauw!

Liefde en succes
De film gaat over Mia en Sebastian die allebei een grote droom hebben. Zij wil actrice worden, hij wil een eigen jazzclub. Ze worden verliefd en uiteindelijk allebei succesvol. Maar dat succes drijft hen ook uit elkaar. Aan het eind van de film is Mia getrouwd met een andere man en hebben zij een dochtertje. Sebastian en Mia hebben een droom verwezenlijkt (succes in hun carrière), maar een andere droom is kapot gevallen: die van hun liefde.

Ze zijn allebei succesvol, maar ze hebben er een prijs voor betaald. Was het die prijs waard? Is het beter om helemaal te gaan voor de romantische liefde? Of loopt dat uiteindelijk ook op een teleurstelling uit?

Harde val
Zo’n ‘La La Land’ laat je even zweven in een zoete Hollywood-droom. Maar aan het eind smak je (met de hoofdrolspeler) weer keihard op aarde. Weg mooie droom. Het leven is geen La La Land, geen musical waar mensen ineens op de snelweg beginnen te dansen. We zijn hier maar even en je moet kiezen. Wie de ene droom najaagt, zorgt ervoor dat een andere droom doodbloedt.

Geldt dat ook niet voor Christus navolgen? Het is niet vrijblijvend. Christus’ Licht is een licht waar al het schijnlicht en de ‘magical moments’ van Hollywood bij verbleken. Hem volgen is een zaak van leven en dood, van heel je hart of helemaal niets. Dat lijkt soms een blinde vlek in onze ‘La La Land-cultuur’? Eric Foley, één van de sprekers op de jongerenavond over Noord-Korea van 15 juni, stelde een vraag die je in Nederland niet vaak hoort: “Wie van jullie is bereid om te sterven voor Christus? En wie van jullie is christen? In Noord-Korea heb ik geleerd dat deze twee vragen eigenlijk hetzelfde betekenen.”

|

Ander actueel nieuws