De JV voor iedereen

JV-voor-iedereen

De helft van onze jongeren bezoekt een vereniging. Soms iets meer, soms iets minder. Maar waarom komen niet alle jongeren naar de JV? Wie zich verdiept in de oorzaken, moet ook over oplossingen nadenken. De JV... die is immers voor iedereen!

Soms wordt er gezegd dat de JV er alleen maar is voor de serieuze jongeren in de gemeente. Maar wie bepaalt wat 'serieus' is? Deze 'vergeten' groep heeft de JV misschien wel het meeste nodig. Daarom is het van belang dat er een open en gastvrije sfeer op de JV heerst. Geen clubjesvorming, maar een warme omgeving waarin iedereen welkom is, net als in de kerk.

Het is heel krachtig om een open avond voor leden van tienerclubs te organiseren. Laat deze jongeren alvast met elkaar kennismaken. Je kunt ook een gezamenlijk kamp houden.

Om ook andere jongeren te bereiken is werfkracht nodig. Het sterkste middel om nieuwe leden te werven, zijn enthousiaste leden. En daar hoort dan wel een enthousiaste leiding bij. Zorg ervoor dat jongeren het naar hun zin hebben. Gezelligheid, ruimte voor ontmoeting, maar ook diepgang. Als jongeren enthousiast zijn over hun eigen JV, zullen zij 'ambassadeurs' worden. Mond-op-mondreclame werkt immers het beste! Laat jongeren zelf ook ideeën bedenken om het bereik van je JV te vergroten.

Dat betekent niet dat we zelf maar moeten blijven zitten waar we zitten. Probeer eens één of meerdere jongeren uit de gemeente te spreken die niet naar de JV komen. Vraag hen waarom ze niet komen. Toon interesse. Nodig ze extra uit voor een open of ontspannende avond. Een kampvuur, een strandwandeling, een avondje bowlen. Op zo’n avond worden er contacten gelegd, die nodig zijn om ze over de streep te trekken.

Doe ook aan een stukje reclame. Het is belangrijk om deze jongeren en hun ouders te laten weten wat je doet. Welk beeld hebben jongeren ervan? Geef een kort verslagje van de avond in de kerkbode. Zet regelmatig foto's op de website van de kerk. Of maak een Facebook pagina, waar je een kijkje in de keuken geeft.

Een JV die niet werft die sterft!

|