Relatie met jongeren

relatie met jongeren

Wat is jouw motivatie voor het jeugdwerk? Wat beweegt jou om tijd en energie in jongeren te steken? Een belangrijke vraag! Waarvan ik hoop dat iets van liefde en bewogenheid tot jongeren mag doorklinken. Bewogenheid met jongeren en hun hart. Het gaat immers om het behoud van hun ziel.

Relatie is de weg naar het hart van een jongere. Je kunt een fantastisch programma, goed voorbereide avonden en leuke activiteiten hebben, maar als we niet investeren in relaties met jongeren, missen we ons doel. Jongeren zijn ook, net als wij, sociale wezens. Zij hebben behoefte aan persoonlijk contact, aan aandacht en volwassenen die hen serieus nemen. Gebruik dit AAS (aandacht geven, aardig zijn, serieus nemen)! Je hebt pas recht van spreken in het leven van jongeren als ze gezien hebben dat je echt om hen geeft.
Je kunt dat op allerlei manieren laten merken. Denk eens aan een knipoog op de avond of een complimentje na afloop als er goed werd meegedaan.

Een goede relatie met jongeren vraagt een stuk betrokkenheid van jou als leiding. Stuur eens een kaart, pleeg een telefoontje, stuur een smsje/whatsappje of schrijf wat op Facebook bij bijzondere gebeurtenissen. Denk aan de verjaardag, examen, studiekeuze, belijdenis doen enz. Benut de pauze om gesprekken aan te gaan. Ook onder de afwas na afloop van de avond kan zo'n gouden moment zijn. Maar ook juist bij binnenkomst zijn er mogelijkheden. Ben je druk met je medeleiding of je inleiding of stap je even naar buiten en ga je bij de jongeren staan? Natuurlijk is dat spannend. Die eerste vraag. Op hen afstappen. Wat zal ik zeggen? Het doen wordt een stuk makkelijker als je de jongere kent. Welke jongeren zitten in jouw wijk? Hoe heten ze? Wat doen ze? Zijn er hoogte- en dieptepunten in hun leven? Heeft die jongere een relatie? Vraag er eens naar. Zoek een aanknopingspunt. Misschien zijn dat wel de nieuwe velgen van de auto die er staat. Als je aandacht hebt voor hun leefwereld, zul je ook hun vertrouwen winnen.

|