Eén rode draad

Ontspannende activiteiten verzinnen voor een heel clubseizoen. Dat is een kunst apart! Sommige leidinggevenden beschikken over veel creatieve gaven. Ze hebben geweldige ideeën en zijn niet voor één gat te vangen. Minder creatieve kinderwerkers kunnen het nog weleens lastig vinden om een ontspannende activiteit te verzinnen. Wie ideeën zoekt voor knutsel- of verwerkingsactiviteiten doet er goed aan om eerst te rade te gaan bij het materiaal van de jongerenorganisatie die ook voor de inhoudelijke invulling zorgt.

Maak bij het knutselen koppelingen met het Bijbelverhaal. Kinderen onthouden 10% van wat ze horen. Ze onthouden 50% van wat ze horen en zien. En zelfs 90% van wat ze horen, zien én doen. Staat het leven van Mozes centraal tijdens de Bijbelvertellingen? Knutsel dan tijdens de woestijnreis met de kinderen aan een tabernakel op schaalniveau. De jongens zorgen voor de constructie. De meiden voor de doeken die over de tabernakel liggen. Samenwerken aan één project zorgt voor geweldige leermomenten. Na jaren weten de knutselaars vaak nog na te vertellen waar het koperen wasvat precies stond en waar het reukofferaltaar voor diende. Om nooit te vergeten!

Houd tijdens ontspannen activiteiten rekening met de voorkeur van jongens en meisjes. Wissel daarin af. Paaltjesvoetbal of krantenmeppertje is een keer leuk, maar geen drie keer per jaar. Wie niet iedere clubavond onaangenaam verrast wil worden, doet er goed aan om een seizoen vooruit te denken. Dat geldt zeker voor knutsel- en spelactiviteiten. Denk vanuit het kind en het thema. Dat zorgt – letterlijk en figuurlijk – voor een verbindend programma!

|