Ruimte door regels

Regels zijn onmisbaar in het dagelijks leven. Stel je eens voor dat er geen verkeersregels zouden zijn. Stel je voor dat je overal in Nederland net zo hard zou mogen rijden als je zelf wilt. De chaos zou niet te overzien zijn... Het is maar goed dat de overheid regels heeft gesteld. Regels zijn er om orde te scheppen. Orde in de chaos. Dat is niet alleen nodig in het verkeer. Ook in het kinderwerk kunnen we niet zonder orde. Orde heeft ruimte in zich. Ruimte voor gezelligheid en ruimte voor een goede sfeer. Stel daarom regels op met de kinderen. Dat kun je zelf doen. Of in samenwerking met de kinderen. Ga met de kinderen in gesprek. 'Welke regels zijn belangrijk om een goede sfeer te krijgen?' En wacht dan af waar ze mee komen. Zo worden het niet de regels van de leiding, maar de regels van de kinderen zelf.

In woonwijken mag je 30 kilometer per uur rijden. In dorpen 50. Op autowegen 100. Op snelwegen 120. Rijd je te hard? Dan weet je vrijwel zeker dat er een pijnlijke envelop van het Centraal Justitieel Incassobureau op de mat valt. Alleen op deze manier zijn wegpiraten aan banden te leggen. En zo werkt het in principe ook met kinderen. Kinderen willen graag weten wat de consequenties zijn van verkeerd gedrag. Spreek daarom niet alleen de regels af. Spreek ook samen af welke straf er hoort bij overtreden van regels. Denk aan simpele 'boetes'. Het achteruit schuiven van je stoel of een korte time-out op de gang.

Hoewel we het vanuit het verkeer niet gewend zijn, is het een goede gewoonte om kinderen – naast het corrigeren voor fout gedrag – te belonen voor goed gedrag. Door een knipoog, een opgestoken duim of een lekkere traktatie. Bij kinderen heeft één compliment meer effect dan tien waarschuwingen!

|