Tieners en geloof

tieners geloof

Geloof is een tienerthema bij uitstek. Iedere tiener die je eerlijk uitvraagt, tot op de bodem, geeft aan dat geloofsvragen regelmatig door het hoofd stormen. Soms staat zelfs het totale Godsbestaan ter discussie: 'Bestaat God eigenlijk wel?'

Iedere jongere, maar ook oudere, heeft weleens dergelijke gedachten. Zoals een grijze zestiger eens zei: 'Soms loop ik de tuin in en schreeuw ik naar de lucht: Heere, bestaat u wel?!' Zelfs een kind van God kan in diepe twijfel vervallen over het Godsbestaan, als het lange tijd stil blijft tussen hemel en aarde. ‘Heb ik het me allemaal niet verbeeld?’ Laten we vaststellen dat het dus niet vreemd is dat we dergelijke gedachten ervaren. Maar hoe komen tieners (en volwassenen) daar weer uit? Wat is een Bijbels antwoord op twijfel aan het Godsbestaan?

Vertel de tieners waar ze de Heere kunnen ontmoeten: dat is in Zijn Woord en in de natuur. Leer hen allereerst te bidden, op de knieën tot de Heere. Leer hen vragen of Hij door Zijn Woord zal spreken, spoor hen aan om de Bijbel te openen en te lezen. Adviseer hen als tweede de natuur in te gaan en zich te verwonderen over Gods schepping. Zou dit alles uit niets ontstaan zijn? De ervaring is dat zowel het Woord als de natuur een mens op de knieën brengt. Wanneer je tieners dergelijke adviezen meegeeft, buig dan zelf diep voor Gods aangezicht. Smeek Hem dat Hij hen zal laten zien wat jij hen niet kunt geven.

|