Tips - jongeren

  1. Zin van het leven: Denk eens na over wat jij in je leven wilt bereiken. Past op hoog niveau gamen daarbij? Of wil je eigenlijk meer tijd en energie besteden aan andere zaken? Hoeveel tijd wil je besteden aan dingen die voor jou niet het allerbelangrijkste zijn?
  2. Bijbelse kaders: Vind je het belangrijk om de Bijbel op alle terreinen van je leven erbij te betrekken? Probeer dan eens te kijken welk licht de Bijbel werpt over tijdsbesteding en over de inhoud van games. Bekijk dit per game en wees kritisch. Misschien kunnen andere mensen je erbij helpen.
  3. Verdiep je in een game voordat je de game gaat spelen. Het begin is meestal makkelijker en eenvoudig, soms ook onschuldig, maar hoe verloopt de game verder? Ben je het daar altijd mee eens? Ken je ook de risico’s van de games en de nadelen? Kijk eens naar de pictogrammen van Pegi die op de games staan. Waar staan ze voor? Wil je dat?
  4. Praat met je ouders of opvoeders over games en wat zij ervan vinden. Vraag hetzelfde aan vrienden. ‘Hoe denken jullie erover? Wat vinden jullie ervan?’ Misschien kun je het ook bespreken met een jeugdleider of iemand met wie je graag praat?
  5. Tijdafspraken: Bescherm jezelf door tijdafspraken te maken, met jezelf, met ouders en/of vrienden. Hoe lang ga je per dag gamen? Kom je dan niet in de knoei met je huiswerk of andere taken die je nog moet doen? Wie helpt je bij het je houden aan de tijdafspraak?
  6. Locatieafspraken: Als je nu merkt dat je best wel gevoelig bent voor games, dan is het misschien handig om af te spreken waar je gamet. Zo voorkom je dat je overal en altijd aan het gamen bent.
  7. Pas op je portemonnee: Games kunnen veel geld kosten. Probeer de kosten te begrenzen of lukt het jou om gewoon helemaal geen geld uit te geven?
  8. Pas op je privacy: Geef niet zomaar je telefoonnummer of mailadres weg. Dan voorkom je dat je allemaal spam mail krijgt. Sommige games gebruiken je gegevens ook voor derden. Verdiep je daar van tevoren in, zodat je de nadelen weet op dit gebied. Je kunt eventueel ook een speciaal ‘game-account’ aanmaken via Gmail bijvoorbeeld.
  9. Leeftijdsgrenzen: Houd je aan de leeftijdsgrenzen van een spel. Ze staan er niet voor niets, toch?
|