Tips - opvoeders

 1. Bijbelse kaders: Ga als gezin in gesprek over de terreinen van het leven waar volgens jullie Bijbelse kaders gelden. Denk hierbij aan de Tien Geboden, maar ook aan de wil van God zoals Hij die bekend maakt in heel Zijn Woord. Blijf hierover in gesprek met je kinderen. Geef aandacht aan hun vragen, antwoorden en twijfels en benoem ook de vragen, antwoorden en twijfels die je zelf hebt. Probeer vanuit deze basis de waarden en normen op het gebied van gamen te doen ontstaan.
 2. Besef dat je kind (waarschijnlijk) veel meer thuis is in de gamewereld dan jij (denkt en weet). Peil bij kinderen waar ze zitten en probeer vervolgens dáárop aan te sluiten

Als je kinderen hebt die gamen, zijn de volgende tips ook van toepassing:

 1. Verdiep je in de games die je kind speelt. Speel zelf (een keer) mee zodat je op de hoogte bent van de inhoud van het spel, maar er ook zelf iets van beleeft.
 2. Praat met je kind over de vraag wat hij of zij zo leuk vindt aan gamen. Laat merken dat je je inleeft in hun gamewereld. Een handige metafoor is om de kloof tussen de gamewereld van je kind en je eigen 'wereld' te vergelijken met de kloof die bestaat tussen de ‘wereld’ (cultuur, tradities, normen en waarden) van jou en een (bijv.) Marokkaanse medeburger. Om dichterbij elkaar te komen, moet je je verdiepen in elkaars cultuur.
 3. Tijdafspraken: Maak afspraken over de tijd die je kind mag besteden aan gamen. Spreek een begrenst aantal uur per dag af. Zorg dat je kind op tijd naar bed gaat.
 4. Locatieafspraken: Laat kinderen niet op hun eigen kamer gamen, maar alleen in de woonkamer. Let er als ouders op dat er ’s nachts geen laptop, Ipad of smartphone mee naar de slaapkamer gaat. Voorkom zo dat gamen tot diep in de nacht doorgaat.
 5. Buitenafspraken: Laat je kind verplicht (ook) andere dingen ondernemen, zoals sporten of met vrienden iets doen.
 6. Voorwaarden: Houd schoolresultaten in de gaten en spreek af waaraan het schoolrapport moet voldoen (uiteraard binnen de reële mogelijkheden van het kind).
 7. Leeftijdsgrenzen: Houd je als ouders aan de leeftijdsgrenzen van een spel. (Veel ouders negeren de leeftijdsgrenzen van een spel en geven hun 12-jarige zonder erbij na te denken GTA5 dat bedoeld is voor 18-plussers. Kinderen geven vaak aan dat hun vrienden het ook mogen spelen, waardoor ouders er niet altijd op letten wat de officiële leeftijdsgrenzen zijn.)
 8. Pas op je portemonnee: Sites laten kinderen steeds vaker betalen voor virtuele spullen. Doordat bedrijven niet duidelijk zijn over de kosten, komen kinderen in geldproblemen. In veel gevallen merken ouders pas dat hun kinderen dit soort uitgaven doen als de kosten hoog zijn opgelopen. Spreek met je kinderen af dat ze nooit zelf digitaal dingen mogen kopen.
 9. Deel informatie met andere ouders en opvoeders. Probeer gezamenlijke afspraken te maken zodat kinderen bij de ouders of opvoeders van hun vrienden dezelfde regels zien als bij hun eigen ouders of opvoeders.
 10. Bewustwording: Maak je kind bewust van de risico’s van het gamen. Bijvoorbeeld dat ze scenes kunnen tegenkomen waarin seksualiteit of geweld voorkomt, maar ook dat ze niet (overal) hun mailadres of telefoonnummer moeten invullen om spam te voorkomen.
|