Van God los!

Themafoto sept2013

Aan het einde van zijn middelbare schooltijd, op 15 jarige leeftijd, besluit Lenaart van der Vlies de kerk de rug toe te keren. Het gebeurde niet van de een op de andere dag, maar ging wel snel. Hij begon drugs te gebruiken en het ging van kwaad tot erger.

“Als kind was ik eerst wel bezig met de dingen van de Heere, maar later was het eigenlijk een verplichting om mee te gaan naar de kerk. Ik had me opgegeven bij de kindercrèche als oppas om minder vaak naar de kerk te hoeven. Ik had geen vrienden in de kerk, wel veel erbuiten.” Toen hij 15 was, besloot Lenaart niet meer naar de kerk te gaan, maar dingen te doen waar hij zelf zin in had.  “In het weekend gingen we dan hele nachten door. Niets was te gek in die tijd. Ik zocht m’n identiteit in de hardcore. Ik was trots op het imago wat ik had.”

“Ik wist nog wel dat God bestond, maar ik kon naar hartenlust in de wereld leven. Het benauwde me niet. Ik had vrede in de chaos waarin ik leefde. Ik heb wel eens gedacht dat de satan een speciale band met me had. Echt bizar. Dat is echt duister. Ik leefde voor mijn vrijheid en die vond ik niet in de kerk.”

Maar de Heere bracht een terugkeer in zijn leven:  “Hij is het die mijn leven heeft veranderd! Als ik eerlijk ben: Ik heb er zelf niet om gevraagd.  Toen ik met een meisje kreeg, ging het een tijdje goed. Maar niets kon mij tegenhouden van de drugs. En toen heeft de liefde van de Heere Jezus mijn leven radicaal veranderd. Daar zal ik Hem altijd, ja eeuwig dankbaar voor zijn. Als je zonder God leeft trek je als het ware alle zuurstofslangen uit je lichaam, want Hij is de bron van leven.”

Hoe ziet zijn leven er nu uit, en wat kunnen wij daar van leren? Lenaart vertelt: “Ik heb dagelijks last  van dingen die op m’n netvlies staan en zal dat denk ik tot m’n dood toe blijven houden. Het is belangrijk om niet in de wereld te leven en je daar niet aan bloot te stellen, want je ziel lijdt schade in de wereld! Ik zou alle jongeren wel willen spreken, en naar scholen willen gaan om tegen hen te zeggen: Ga terug naar de Heere en leef met Hem.”

We hebben nog een laatste vraag voor hem: Wat voor tips zou je jongeren nu willen geven?

“Kijk naar elkaar om. Als je merkt dat er iemand buiten de groep valt, betrek dan júist diegene er bij. Vrienden bij de kerk zijn belangrijk. Die houden je bij de kerk. Het moet een uitdaging zijn, om als je merkt dat iemand buiten de groep valt, voor hem  te bidden. Betrek hem of haar er ook echt persoonlijk bij.”

|