Geef en leef

Lydia

Ruim 200 jongeren deden via de sociale media mee met een kort onderzoekje. De vragen gingen over hun geef- en leefgedrag. 'Hoeveel geld geef je voor jezelf uit aan luxe artikelen in de maand december? Wat is jouw bijdrage aan goede doelen? Hebben de beelden van de Filipijnen invloed op jouw gedrag?' 
Conclusie: Er wordt minstens zoveel geld door jongeren uitgegeven aan goede doelen als aan luxe-artikelen!

Lydia van Diermen (19): Gaaf om te zien dat wij jongeren zo veel geld aan goede doelen geven! Had ik niet verwacht. Je ziet dat de beelden van rampen veel met jongeren doen en ze daardoor in actie komen. Hier herken ik mezelf in. Ik besef weer even hoe hard geld nodig is in gebieden met armoede.

Aldwin Geluk (Woord en Daad): Het valt mij op dat de jongeren die aan dit onderzoek meededen heel bewust nadenken over hoe zij hun geld en hun talenten 'besteden'. Er wordt wel gezegd dat jongeren tegenwoordig alleen maar oppervlakkig zijn, maar ik durf het tegenovergestelde te beweren: christelijke jongeren zijn juist vaak bereid heel serieus na te denken over hoe zij, in afhankelijkheid van hun Schepper, hun gehele leven kunnen inrichten naar Bijbelse richtlijnen. Ook bijvoorbeeld als het gaat om het kopen van fairtrade voedsel of eerlijke kleding. Terwijl sommige ouderen daar eigenlijk nooit over nadenken.

Vooral de antwoorden bij de vraag over ‘sober leven’ raken mij. Met het woord ‘sober’ hebben jongeren blijkbaar niet zoveel, maar met de gedachte erachter gelukkig wel. Iemand schreef: 'Wij worden opgeroepen tot rentmeesterschap, dat betekent verantwoordelijk leven, niet perse sober.'

Ik stem daar van harte mee in. In mijn werk voor Woord en Daad kom ik regelmatig – letterlijk – over de vloer bij mensen in ontwikkelingslanden die straatarm zijn. Het overgrote merendeel van de jongeren geeft aan dat zij, in hun levenshouding en in hun uitgavenpatroon, hun best doen om juist ook aan die naaste te denken, niet alleen aan zichzelf.

|