Tips - opvoeders

  1. Laat seksuele opvoeding al van jongsaf aan beginnen. Als u uw kind wast en het vertelt wat u aan het wassen bent (je hoofdje, je buik), sla dan de geslachtsdelen niet over bij het benoemen.
  2. Denk na over de vraag hoe u zelf seksueel voorgelicht bent (ouders, broers en zussen, door middel van een boekje, …) en hoe u dat zelf wilt doen. Bespreek met uw partner hoe jullie dit concreet willen aanpakken.
  3. Zie seksuele opvoeding als een voortdurend proces. Het is net als uw kind leren fietsen. U moet er heel wat keren achteraan rennen voordat het kind zelfstandig de weg op kan. Eén keer ‘seksuele voorlichting’ is niet voldoende. Blijvende vorming, op een manier die past bij de leeftijd van het kind, is nodig.
  4. Als uw kind geboeid raakt door seksualiteit (doktertje spelen, aan de plasser zitten), veroordeel dat dan niet als vies of als iets wat niet mag. Deze seksuele gevoelens zijn natuurlijk. Wel mag u uw kind leren dat dit ‘privégebied’ is en dat er verschil is tussen ‘privé en openbaar’.
  5. Stel als opvoeder de thema’s van seksualiteit aan de orde. Laat het kind het niet zelf hoeven ontdekken.
  6. Koester het geheim van seksualiteit maar haal de geheimzinnigheid er af door open over zaken als menstruatie, een eerste natte droom, zwangerschap, etc. te spreken.
  7. Gebruik natuurlijke aanleidingen om met uw kind in gesprek te gaan over seksualiteit. Dat kan rondslingerend maandverband zijn, maar ook een nieuwsbericht over misbruik.
  8. Gebruik de Bijbellezing (na de maaltijd bijvoorbeeld) als een aanleiding om over seksualiteit te spreken. Denk aan de reinheidswetten in Leviticus of de beschrijving van seksualiteit in Spreuken 5.
  9. Straal op een positieve manier uw man- of vrouw-zijn uit naar uw kinderen. Wees liefdevol naar elkaar en laat dat merken aan uw kinderen.
  10. Complimenteer uw kind over het uiterlijk, dat wat u waardeert in en aan uw kind. Een positief zelfbeeld en gezonde seksualiteitsbeleving hebben alles met elkaar te maken.
|