In het licht brengen

Snoep

Een broertje en een zusje zaten samen voor de snoeptrommel. Heel stil pakten ze er allebei een handje snoep uit. Opeens hoorden ze de deur. Hun harten bonsden. „Niets zeggen”, zei de een tegen de ander. De doos stond weer in de kast. Stil zaten ze op de bank. Alsof er niets was gebeurd.

Waarschijnlijk herkennen we zo’n situatie bijna allemaal. Niets zeggen! In ons leven doen zich elke keer weer situaties voor waarin je denkt: „Laat ik maar niets zeggen.” Soms is dat om de lieve vrede te bewaren. Een andere keer lijkt het beter te zijn dat niemand ooit jouw geheim te horen krijgt en lijkt zwijgen de enige oplossing en de beste optie.

In mijn werk als jeugdwerker kom ik ook in aanraking met dit soort situaties. In gesprekken word ik geconfronteerd met geheimen. Veel signalen komen binnen via Facebook, e-mail, Twitter en WhatsApp. In die gesprekken hoor je veel mooie geheimen, bijvoorbeeld een verlovings- of trouwdatum. Mooi! Soms hoor je ook vertrouwelijk de geestelijke verlangens van jongeren. Als de Heilige Geest in hen werkt en ze verlangen naar vergeving door het bloed van het Lam. Maar zeker zo veel raakt het mij dat er zo heel erg veel jongeren zijn die op een heel andere manier een ”geheim” met zich meedragen. Een geheim dat hen ”vastheeft”, dat hen hun bewegingsruimte ontneemt. Een geheim dat hen uiteindelijk ook (bijna) niet meer tot de Heere doet durven gaan.

Die jongen van 22 zei tegen mij: „Naar de Heere gaan? Ik heb Hem al zo veel keer beloofd dat ik het niet meer doe en om vergeving gevraagd. ’t Lukt toch niet. Hij ziet me aankomen…” Sommigen hebben een geheim omdat jongens meer zeiden met hun handen dan met hun ogen en hun hart. Regelmatig komt het voor dat in gezins- of vriendenverband ”spelletjes” wat uit de hand lopen en doorgaan tot net twintig. En dan heb ik het nog niet over incest en ook niet over porno. En je zult maar homo zijn en besluiten om het nooit, maar dan ook nooit tegen iemand te zeggen, „omdat mijn reformatorische school- en leefwereld daar niet aan toe is.”

Allemaal geheimen. Het is genade als we iemand in vertrouwen durven nemen. Genade is het ook als je in je omgeving mensen hebt met een geopend hart en een luisterend oor.Ga niet verder dit jaar 2014 in met die ballast. Zoek hulp. En weet dat de Heere Jezus ook de naam Heelmeester draagt. Hij zegt nooit: Niets zeggen! Zijn vriendelijke ogen roepen je om je levensverhaal te vertellen: zeg het maar, alles!

|

Laat een reactie achter