Oogkleppen

Netflix

Toen onze kinderen –nu onze jongeren– gedoopt werden, was de gemeente als getuige aanwezig. Samen hoorden we „de vermaning aan de ouders, en die mede ten doop komen.” Getuige zijn van de doop is niet vrijblijvend, maar betekent samen geestelijk verantwoordelijkheid dragen voor opvoeding in „de vreze des Heeren.” De leefwereld van diezelfde jongeren is flink in beweging. Ongelooflijk hoeveel keuzes zij per dag maken! Vroeger had je doordeweeks een pak yoghurt en in het weekend gele vla. Veel te kiezen had de melkman verder niet. Nu ga je naar de supermarkt, die minstens twintig soorten toetjes aanbiedt. Kiezen is niet eenvoudig voor een lekkerbek.

Keuzes maken. Als je in contact met jongeren over films begint, hoor je hen bijna denken: „O nee, daar komt het weer. Zonde, gevaarlijk en fout!” Maar we weten dat er in de gereformeerde gezindte nauwelijks jongeren zijn die geen films kijken. En wat er gekeken wordt is niet alleen ”Bassie & Adriaan”. Op dit gebied zijn we (bijna) ‘alleseters’. De keuzemogelijkheden nemen ook op filmgebied snel toe. Sinds september is Netflix ook in Nederland beschikbaar. Netflix is een streaming videodienst. Gebruikers van Netflix kunnen altijd (en overal waar je toegang hebt tot internet) onbeperkt online naar films en series kijken. Thuis op de slaapkamer, in de keet of gezellig in de auto. Nadat je een account hebt aangemaakt, kun je Netflix een maand lang gratis gebruiken. Daarna kost een abonnement nog geen 8 euro per maand. Met de komst van Netflix kun je legaal bekijken wat je maar wilt. Het aanbod groeit als kool.

De Amerikaanse aanbieder selecteert het aanbod door te kijken naar films die het goed doen in de bioscoop en die hoge kijkcijfers halen op tv. Netflix geeft suggesties voor films en series op basis van kijkgedrag en zelf aangegeven voorkeuren. Ook kun je op internet zien wat je vrienden hebben bekeken. Binnenkort hebben onze jongeren alle films van de wereld in hun (broek)zak. Een ontwikkeling die voor hen veel nieuwe verleidingen meebrengt. Daarbij gaat het niet in de eerste plaats om het fenomeen films, maar meer om het brede aanbod. Ze mogen ‘alles eten’. Aan hen de keus. De keuze die gemaakt wordt, zullen ze niet snel eerst overleggen met opvoeders. Als opvoeders kijken we vaak toe –wegkijken noemen jongeren dat–, maar de doopbelofte roept om praktisch onderwijs.

Ga met jongeren in gesprek en leer hun positief te onderscheiden. Leer hun een verbond met hun ogen te sluiten (Job 31:1). Vraag door naar hun ervaring. Kijk samen een film en leg de Tien Geboden ernaast. Vorming over het christelijk omgaan met cultuur wordt steeds belangrijker. Daar passen geen oogkleppen bij.

|

Laat een reactie achter