Oranje

04_oranje_feest

Op 12 juni 2014 is de start van het Wereld Kampioenschap voetbal 2014 gepland. Het Nederlands elftal is door loting ingedeeld in de poule met Spanje, Chili en Australië. Op zondag 13 juli zal de finale gespeeld worden, gelukkig om 21:00 uur. Een aantal lezers zal hun schouders ophalen, sport interesseert hen niet. Anderen reageren verschrikt: sport in het RD? Velen van ons zijn (op dit terrein) voor een strikte scheiding tussen kerk en wereld. Internationaal voetbal is ‘werelds’. Wie weet wat er allemaal aan goddeloosheid bij komt kijken, kan geen andere conclusie trekken dan: distantie; niet kijken, geen betrokkenheid!

Vergis ik me als ik denk dat er op dit terrein wat aan het verschuiven is? Heeft het te maken met een volgende generatie? “Vroeger” werd er al gewaarschuwd tegen het plaatselijk voetbal. Geen kwaad woord van een potje voetbal vlakbij huis. Maar als het “echt” werd hoorde je: “daar wordt gevloekt en met die muziek horen wij daar niet thuis”. Daarom geen deelname plaatselijk en al helemaal niet landelijk of internationaal. Er werd achteraf gewaarschuwd vanaf de kansel en in de wandelgangen. Het was klip en klaar: voetbal en alles er omheen is werelds. Maar de jongeren destijds keken in het geheim bij buren mee. Zij zijn nu de ouders. En ja, wat zeg je dan tegen je kinderen? Er zijn ook ouders die er mee zitten. Zolang je kinderen klein zijn heb je het nog aardig voor het zeggen. Wat te doen als onze kinderen ouder worden en als blijkt dat ze belangstelling hebben voor de wedstrijden? Nee zeggen en ondertussen weten dat ze toch kijken? Doen alsof je het niet weet? Waarschuwen en ruim een maand lang een negatieve sfeer in huis?

De WK 2014 komt er aan. Wachten we de storm van waarschuwingen af? Die begint meestal een dag of wat na de start van het WK. Of dit jaar wat eerder met elkaar het gesprek aangaan en samen afwegingen maken. Wat is positieve sportbeoefening? Is het een idee samen een (stukje van een) wedstrijd te kijken en het gesprek te vervolgen? Beproeft alle dingen is niet hetzelfde als probeer alle dingen, maar hoe leer je dat elkaar? Wat is de uitkomst als je je als gezin verdiept in de hele entourage van het WK? Lees die stukjes uit de Bijbel waarin Paulus beelden uit de sportwereld van die tijd als voorbeeld gebruikt.

Afgelopen zaterdag was ik betrokken bij een voetbaltoernooi voor en door jongeren. Ik heb fijne gesprekken gevoerd met jongeren. Hun inspanning werd bekroond met een echte beker. Mooi alternatief. Stel dat het gezin de kleur rood krijgt, zo las ik ergens. De kerk de symbolische kleur geel. Laten we er aan toevoegen de kleur wit voor de school. De drieslag: gezin, school en kerk is mij lief. Het mengsel van die drie kleuren is mooi oranje.

|