Spring van je fiets pastoraat

Spring van je fiets pastoraat

Onlangs liep er een stoere jonge man van 19 door het dorp. Oordopjes in, hippe kleding, leuk kapsel. Hij slenterde door de straat. Als medegemeentelid groette ik hem en wilde ik passeren. Ik had nog een vol programma die dag. Toch bedacht ik me en sprak hem aan. Een poosje geleden was hij me opgevallen tijdens de kerkdienst. Ik vroeg me toen af: ‘Wat en hoe denkt die kerel en wat doet de preek met hem?’ Nu had ik de kans, want hij stond voor m’n neus.

‘Hé, jij loopt hier in je eentje, zijn je vrienden niet vrij? Zou je niet afspreken met anderen, uit de gemeente bijvoorbeeld? Of heb je daar geen contacten?’. Hij keek me aan en herkende me wel. ‘Je bent in de kerk een mazzelaar als je je been breekt’ zei hij. Ik keek hem vragend aan. ‘Wat bedoel je?’ vroeg ik. ‘Nou, dan wordt er voor je gebeden, je krijgt kaarten want ze hangen je adres op in de hal en de dominee komt zelfs op bezoek. De week erop staat de leider van de JV op de stoep en de jeugdouderling belt eind van de week’. Ik liet zijn verhaal even op me inwerken en vroeg hem waarom je dan een ‘mazzelaar’ bent. Het antwoord kwam direct. ‘Ik zie op het twee jaarlijkse huisbezoek na, nooit iemand!’ ‘En catechisatie dan?’ vroeg ik. ‘Oké, maar dan spreek je niemand. Je luistert en stelt soms een vraag, that’s it!’. Aan het strand hebben we wat met elkaar doorgesproken. Ook over geestelijke dingen.

Pastorale zorg van ambtsdragers en gemeenteleden hoeft niet formeel te zijn. Juist oog voor elkaar op een spontane en ontspannen manier kan heel bemoedigend en hartverwarmend zijn! Springt u wel eens van uw fiets, als u een jongere uit de gemeente tegenkomt? Of fietst u wel eens een blokje om, langs de supermarkt om te kijken of die jongere toevallig die avond aan het werk is? Tijdens het koffiedrinken na de kerkdienst in plaats van een volwassene, eens op die 14-jarige jongere afstappen. Zo’n gesprekje hoeft u niet veel tijd te kosten, maar kan wel van wezenlijk belang zijn! Vraag naar de beleving van de jongere en steek ook eens wat dieper af. Open vragen leiden tot gesprek. Na wat algemene vragen kunt u gerust vragen: “wat betekent het woord “zondaar zijn” voor jou en waaraan denk je bij zonde(n)? Om dan ook de vraag te stellen “Wie is de Heere Jezus voor jou?” Deze vragen zijn niet eng, maar noodzakelijk. Geeft u ook de jongeren uit de gemeente geestelijk leiding? Dat is geen verloren tijd! Het vraagt wel om een keuze.

Remmen, afstappen, aanspreken en doorvragen.

|