Zwijgende puber pantsert zich
Vraag: Hoe kunnen we het beste omgaan met een zwijgende puber? Zelfs op gewone vragen krijgen wij nauwelijks of geen antwoord. Hoe krijgen we contact met hem? Als we iets vragen, krijgen we vaak een wedervraag terug. Moeten we die beantwoorden? Hij zit vol kritiek, bijvoorbeeld op het eten. Hoe moeten we hiermee omgaan?
Psychisch in de knel
Probleemgedrag dat bij een bepaalde ontwikkelingsfase behoort, gaat meestal weer over. Er zijn echter ook kinderen die dit gedrag niet te boven komen. We spreken dan van psychische, psychosociale of psychiatrische problemen, die vaak lang kunnen duren en professionele hulp nodig maken.
Jongere kan niet zonder houvast
Wegens gebrek aan belangstelling geannuleerd. Onbegrijpelijk, maar voor een congres over de jeugdcultuur, georganiseerd door de RMU sector onderwijs GOLV, is geen animo bij docenten van het reformatorisch onderwijs. Wie zich niet verdiept in de vragen van jongeren, moet ook geen krokodillentranen schreien over geestelijk verval.
Lise moet alleen leren spelen
Vraag: Wij vormen een jong gezin met drie kleine kinderen in de leeftijd van 1 tot 3,5 jaar. Onze oudste vraagt ontzettend veel aandacht en wil mij continu betrekken bij wat ze doet. Ik word er soms wanhopig van. Hoe kan ik haar duidelijk maken dat ze tevreden met zichzelf moet zijn en niet steeds mag verwachten dat mama er voor haar is? Is het reëel te verwachten dat ze een tijdje geconcentreerd speelt?
De jeugd van tegenwoording kan meer dingen tegelijk
Er komt een steeds bredere kloof tussen de netwerkgeneratie en de protestgeneratie, die de belangrijkste stoelen in de politiek, het management en de media bezet houdt. ... De protestgeneratie kent de werkelijkheid vooral uit teksten en doet één ding tegelijk. De netwerkgeneratie leeft in een beeld- en klankcultuur en is vaardig in multitasking en parallel processing. De 'netwerkgeneratie Weggeman'...
|