Een nieuw lied

« Terug naar overzicht

Een nieuw lied

Zingen met duizenden mensen is altijd een waar feest! Het voormalige eiland Urk kent vele tientallen koren. Muziekminnend Nederland reist massaal af naar Urk als het jaarlijkse evenement Zang op Hemelvaart wordt gehouden in de visafslag. Urker koren zijn geliefd in den lande. Gastpredikanten laten altijd extra versjes zingen als ze op Urk mogen voorgaan. Als geboren en getogen Urker kan het niet anders dan dat ook bij mij zingen in het bloed zit.

Veel jongeren luisteren dagelijks naar muziek. Je komt ze tegen in de bus, op de fiets en wandelend. Altijd hun iPod-oortjes in de oren. Als je hen zou vragen naar de artiesten die ze beluisteren, zullen namen als Bruno Mars, Flo Rida, Michel Teló en Maroon 5 worden genoemd. Misschien luistert een enkele jongere naar de wat bekender klinkende Nederlandse artiesten, zoals Jan Smit of Marco Borsato. In iedere winkel draait de top 40 met de laatste hits. Muziek is overal.

In de kerk wordt er ook heel veel gepraat over muziek. Er zijn veel verschillende meningen. De ene gemeente houdt het bij het orgel en in een andere gemeente wordt de eredienst begeleid op de piano. Sommigen zingen graag opwekkingsliederen en anderen houden het liever bij de psalmen.

Nadenken over muziek is boeiend. Ga het gesprek eens aan met jongeren over de songteksten die ze beluisteren, maar bied ook een goed alternatief. Veroordeel niet meteen alles en ga met elkaar vanuit de Bijbel op zoek naar antwoorden op vragen.

We kunnen ons hier op aarde heel druk maken over muziek. Het boek Openbaring blikt in de toekomst van Zijn koninkrijk. Ook daar zal muziek een heel belangrijke rol gaan innemen. Wat een troost is het om te lezen dat we op de bruiloft van het Lam een nieuw lied zullen gaan zingen. Over de inhoud van dat lied kunnen we lezen in Openbaring 5.

Bij dat lied zullen alle artiesten van deze wereld verbleken. Daar zal er geen discussiepunt van worden gemaakt wat je wel en niet mag zingen. Dan zingen we een nieuw lied. Tot eer van Hem Die ons kocht met Zijn bloed. Kunnen we onze jongeren jaloers maken om straks dat nieuwe lied te gaan zingen voor Zijn troon? Dan zullen we dat lied zingen met duizenden mensen. Met een ontelbare schare aan de glazen zee. Ik weet niet hoe het zijn zal. Ik kan mij er slechts een voorstelling van maken. Wat een vreugde, als door reddende genade jonge (en oude) zondaren eeuwig zingen op de bruiloft van het Lam!

Arjan Woord

|