Als zondagsschoolleiding hebben we een bijzondere taak: kinderen vertellen uit de Bijbel, ze brengen bij de Heere Jezus. Maar dat begint bij een veilige omgeving – een plek waar kinderen zich gekend, geliefd en beschermd weten. Pas als een kind zich sociaal en emotioneel veilig voelt, ontstaat er ruimte om te luisteren en te leren.
Hoe zorg je ervoor dat elk kind zich écht gezien en veilig voelt op de zondagsschool? Tijdens deze toerustingsbijeenkomst ontdekken we samen het belang van een veilige, liefdevolle omgeving als basis om kinderen bij de Heere Jezus te brengen.
Je krijgt niet alleen bijbelse verdieping, maar ook praktische handvatten om het welbevinden en de sociale veiligheid binnen de groep te vergroten.
Het programma begint om 9.45 uur. Inloop vanaf 9.30 uur. Na de hoofdlezing vindt er één workshopronde plaats. Er is keuze uit de volgende workshops:
1 - Gods Woord als basis voor een veilige en liefdevolle omgeving
Een voorwaarde voor het goed overbrengen van de bijbelse boodschap aan kinderen op de zondagsschool is dat er sociaal, emotionele veiligheid is in de groep. Als de kinderen zich veilig en vertrouwd voelen, is dat een goede basis om ze uit de Bijbel te vertellen, te leren bidden, zingen, gesprek voeren enz. De Bijbel zelf staat ook vol met voorbeelden die gebruikt kunnen worden om de kinderen te leren hoe ze met anderen om moeten gaan. Hoe kun je deze bijbelgedeelten inzetten? Welke toepassing maak je? Hoe laat je Gods woord spreken als het gaat om het leren omgaan met elkaar en de verschillen die er bij de kinderen kunnen zijn?
2 - Aandacht voor ieder kind
Moeilijk lerende kinderen, slimme kinderen, drukke kinderen, stille kinderen. Op de zondagsschool vind je in één groep veel verschillende type kinderen. Hoe zorg je ervoor dat elk kind zich gezien voelt tijdens het uurtje per week dat je hebt? Hoe ga je om met niveauverschillen in je vertelling en in de verwerking?
3 - Orde en gezelligheid
Het kan een uitdaging zijn om een zondagsschooluur rustig te laten verlopen en kinderen aandachtig naar een vertelling te laten luisteren. Een veilige en gezellige sfeer draagt eraan bij dat kinderen graag komen en er binding ontstaat. Hoe zorg je voor een veilige en gezellige sfeer? Welke regels stel je? Wat doe je als kinderen niet luisteren? In deze workshop worden praktische tips en handvatten meegegeven voor deze vragen die je direct kunt inzetten in de praktijk.
4 - Herkennen en handelen
In deze workshop denken we na over het herkennen van signalen van onveilige situaties. Hoe herken je risico’s en signalen voor sociale en emotionele onveiligheid? Hoe ga je om met pestsituaties binnen de groep? Wat doe je als er iemand wordt uitgelachen als er een verkeerd antwoord wordt gegeven? Hoe ga je om met signalen van onveiligheid in een thuissituatie? Het herkennen van signalen heeft als doel om juist op de zondagsschool een veilige omgeving te creëren waarin ieder kind zich thuis.
5 - Een veilige en liefdevolle omgeving op jouw zondagsschool
Verder praten over de lezing: hoe kun je sociaal, emotionele veiligheid bieden op jouw zondagsschool? Zijn er situaties op jouw zondagsschool die aandacht vragen op dit gebied? Hoe pakken andere leidinggevenden dit aan? In deze workshop ga je met elkaar in gesprek over diverse situaties die in de praktijk voorkomen. Hierin kun je van elkaar leren, een casus inbrengen, elkaar tips geven en bemoedigen.
Na de sluiting om 13.00 uur ben je van harte welkom om deel te nemen aan de maaltijd. De deelname aan deze dag is gratis.