Corona stempelt nieuw kerkelijk seizoen

3 september 2021

De zomervakantie zit er voor de meesten op. De kerk begint aan een nieuw seizoen. Welke impact heeft de coronatijd gehad op de betrokkenheid van jongeren? Moeten we vrezen voor een kaalslag in het jeugdwerk of hebben de afgelopen maanden juist veel positiefs gebracht? Vier betrokkenen aan het woord.

Marieke Griffioen: „Uit een belronde eind vorig jaar langs alle gemeenten viel het mij en mijn collega’s op hoe verschillend gemeenten reageerden op de coronamaatregelen. Sommige lieten alle activiteiten los, vaak vanuit onmacht en onkunde over de digitale mogelijkheden. Daar lag het jeugdwerk anderhalf jaar grotendeels stil. Andere gemeenten bedachten allerlei alternatieven om jongeren te bereiken: een Bijbelverhaal via YouTube, werkjes langsbrengen bij de kinderen, een online bingo via Zoom, digitale catechisatie, een jeugdouderling die elke week ging wandelen met een jongere, een vlog van een predikant.

Die verschillen zag je ook bij jongeren. Jongeren die al actief waren in de kerk, bleven dat en raakten soms zelfs meer betrokken, omdat er geen alternatieve uitjes waren in coronatijd. Degenen die al niet zo geïnteresseerd waren, liepen ook niet warm voor digitale activiteiten. Voor hen kan de coronatijd een laatste zetje zijn richting kerkverlating.

De stimulans van ouders en de betrokkenheid van een gemeente beïnvloeden de keuzes van jongeren. Er zijn echter ook kerken die allerlei initiatieven ontplooiden, maar jongeren niet in beweging kregen. Denk aan doeners die vooral op de vereniging komen voor de gezelligheid en de snacks en niet zo gemotiveerd zijn voor een avond achter een scherm. De vraag is of we hen na anderhalf jaar terugzien in het jeugdwerk.

In de afgelopen anderhalf jaar is de vanzelfsprekendheid en het ritme van het jeugdwerk doorbroken. Kerken zullen daarom aan het begin van het nieuwe seizoen extra energie moeten steken in het uitnodigen van jongeren. Verwacht niet dat ze zelf komen, maar zit ze op de huid, laat merken dat je ze kent. Overleg met hen wat een geschikte verenigingsavond is. Organiseer naast de Bijbelstudieavonden een avond over een thema dat dichtbij hen staat, zoals corona, depressie of gender. Zo leren ze God te betrekken bij hun dagelijks leven.

Als het niet lukt om op de oude voet verder te gaan, dan is het goed om te zoeken naar nieuwe manieren. Hoe kunnen we de jeugd wel bereiken, wat heeft ze nodig? Denk creatief. Zoek het hart van jongeren vanuit de bewogenheid die de Heere Jezus als Herder voor ons heeft.”

Lees het volledige artikel op: https://www.rd.nl/artikel/941330-corona-stempelt-nieuw-kerkelijk-seizoen

Terug naar de lijst